Hvad er EPTAs gradsprøver?

Hvert år afholder EPTA (European Piano Teachers Association) Danmark gradsprøver for klaverelever i alle aldre, både børn og voksne, og på alle niveauer, begynder eller erfaren. Prøverne afholdes rundt om på landets musikskoler i løbet af foråret.

EPTA's gradsprøver er et frivilligt og åbent tilbud til klaverelever, om at teste sig selv og få respons på deres standpunkt – et årligt mål man kan arbejde hen mod. Prøverne er et progressivt tilrettelagt forløb, som strækker sig fra den tidlige begyndelse ved klaveret og op til et niveau svarende til adgangskravene for optagelse på konservatoriet – opdelt over 8 grader (niveauer).

Hver grad indeholder opgaver i solospil, teknik (f.eks. skalaer og etuder), bladspil, sammenspil, hørelære og teori. Sværhedsgraden og omfanget af opgaverne er tilpasset de enkelte graders niveau, således at forberedelserne frem mod gradsprøven er opnåelige, men udfordrende.

De venlige dommere giver konstruktiv feedback, og lægger altid vægt på at sikre en god oplevelse for alle deltagere.

Min oplevelse:

Min klaverlærer præsenterede mig for EPTAs gradsprøver, og det syntes jeg lød interessant. Kort efter kiggede vi repertoirelisterne igennem, og besluttede os for at gå efter grad 4, ved at undersøge sværhedsgraden af de obligatoriske stykker.

Jeg valgte et stykke fra Repertoireliste A og liste B samt et valgfrit stykke. Det blev i mit tilfælde til J. S. Bachs 2-stemmige invention nr. 1 i C-dur, F. Chopins vals i Ab-dur, op. 69 nr. 1, samt Erik Saties Gnossienne nr. 1. Af sammenspil havde jeg valgt Clementis Sonatine op. 36, nr. 5 som 4-hændigt arrangement, og derudover havde jeg valgt 2 Etuder af Czerny, op. 821, nr. 25 og 26.

Vi gik i gang med rigtigt at øve op til prøven, cirka et halvt år inden. Vi startede med nodelæsning og overfladisk analyse af stykkerne. Desuden trænede vi fingersætninger, hørelære, skalaer, kvintcirkel, arpeggio og andet teori.

Det hele foregik roligt og afslappet, da jeg skulle op til selve prøven. Jeg mødte op hos Juhl-Sørensen på Brofogedvej nr. 10 og fik først et øvelokale, så jeg kunne sidde og varme op, i cirka en halv times tid.

Mine klaverstykker startede lidt rystende, men blev bedre og bedre, i takt med at jeg slappede mere af. Det selvvalgte stykke gik allerbedst, og her havde jeg rigtig frihed til at udtrykke mig. De øvrige discipliner gik rigtig fint, med undtagelse af primavista og rytmeøvelser, som generelt er mine svage sider. Dommerne var meget søde, og forstående for at jeg var nervøs. De forklarede, hvilke elementer jeg burde træne mere, for at blive endnu dygtigere. De var også venlige til at pointere hvad der var gået bedst og hvad mine stærke sider er.

Jeg kom derfra med et godt prøveresultat, en god fornemmelse i maven, konstruktiv feedback og stor motivation til næste års gradsprøve!